Plánování svatby 2.díl



  • Napsala: Lenka | Přidáno: 16. leden 2021



V předchozím článku (Plánování svatby 1.díl) jsme si řekli, co byste měli řešit hned po zásnubách. Taky, že by to mělo být alespoň rok před svatbou. Dneska se posuneme, máme asi půl roku před svatbou. I tady se dá začít, ale počítejte s tím, že už si nebudete mít z čeho vybírat – nejlepší poměr kvalita/cena je obsazen a pravděpodobně budete muset udělat nějaké ústupky. Jestli nejste nároční, taky řešení!


Měli byste si vybrat kapelu, DJe nebo obojí. I jim se plní diáře. A těm, kteří se opravdu umí postarat o tu pravou zábavu, odmoderovat hry nebo tombolu a hrát podle nálady, se diáře plní opravdu rychle

TIP:

na večer je fajn mít v záloze taky někoho, kdo zahraje na kytaru, harmoniku, housle, hrnce nebo cokoliv jiného. Je to fajn zpestření i pro ty hosty, kteří už nejsou nejmladší a nemohou skákat na parketu na každou pecku, kterou zahraje DJ ;)

Šaty, prstýnky a doplňky nevěsty by měly ladit. Začněte vybírat včas! Na výběr šatů se vypravte do svatebního salónu. V těch kvalitních se za zkoušku platí a někde se třeba nemůže fotit, ale i tak je to velmi užitečná výprava. Kde jinde zjistíte, jaký typ šatů Vám bude nejlépe slušet? To, že víte, jaké šaty jsou Vaše vysněné, neznamená, že jsou to ty správné. Zrovna v salónech najdete oko, které ví přesně, jaké šaty Vám nejlépe sednou! K tomu Vám dost možná dají tip, kde se porozhlédnout po dalších doplňcích. Navštivte zlatnictví a zadejte do výroby prstýnky. Pokud máte vybraný design na míru, nějaké tři měsíce jsou akorátní doba na zhotovení!


Nastal čas vybrat si, kdo Vás nalíčí a učeše. Ideálně se zkouškou. Nepodceňujte to, vyplatí se to.


Nezapomeňte zavolat na místo, kde se svatba bude konat a vybrat konkrétní menu, zajistit catering, sweetbar a dort (cukrářku). Taky výslužky – krabice + obsah. Pokud máte v plánu hosty obdarovat něčím na památku, už začněte pokukovat, co by to mělo být.


Ani květiny nenechávejte na poslední chvíli. Oslovte floristku a jestli jste nestudovali, které květiny jsou ve Vašem termínu dostupné, dejte si s ní kafe a proberte, jaké jsou možnosti. Pamatujte, svatební vazba je sice drahá, ale není to jen přirážka. Je to cena za květiny, které vydrží celý den krásné a čerstvé!


Další věci na seznamu – oblek, kravata/motýlek, obuv, obuv na přezutí, případně popůlnoční šaty. Svatební podvazek, prádlo, opasek, kšandy, manžetové knoflíčky. A co třeba vzkaz nebo dopis pro partnera, který by si přečetl ve svatební ráno?


Rozlučka se svobodou! Tohle je prácička spíše pro svědky, ale pořádnou jízdu je nutné zavčasu naplánovat, a proto pokud si rozlučku přejete (nebo taky ne), bylo by fajn se včas zmínit před těmi správnými lidmi :))


Přejete si překvapit originálním prvním tancem? Trénujte včas. Sami víte, jak jste pohybově nadaní a kolik času budete potřebovat. Mám jen malou připomínku z praxe: Doma se to trénuje skvěle. Myslete však na to, že na svatbě budete mít boty na podpatku a dlouhé šaty s bohatou sukní. Jestliže plánujete první tanec ve svatebním outfitu, zvolte ploužák na oblíbenou písničku (tuhle variantu si užijete více vy dva). Když naopak plánujete taneční vystoupení, pamatujte na převléknutí a přezutí. Nějaký ten úraz nebo poškození šatů se může vždycky přihodit. Tahle varianta je zážitek spíše pro hosty (neplatí, pokud jste profesionální tanečník a milujete tanec podobně jako naši novomanželé v albu M+F).


Svatební oznámení. Podle počtu hostů a míst, odkud jsou, si rozmyslete, jak dlouho před svatbou je na svatbu pozvete. Půl roku je většinou akorát. Ať už máte vlastní představu nebo ne, oslovte grafika. Zajistíte si tak kvalitní zpracování. Počítejte s časem vypracování návrhu i tisku. Většina snoubenců oznamuje datum ústně a tištěné oznámení rozváží společně s koláčky zhruba týden před svatbou. Je to fajn, ale vystavujete se při rozhovoru riziku, že budou mít rodinní příslušníci snahu Vám do Vašich příprav příliš zasahovat a kecat. Ale nebojte, nejste v tom sami. Bojuje s tím téměř každá nevěsta!

TIP:

Ke Svatebnímu oznámení vytvořte svatební web, kde hostům napište základní informace o svatbě: Termín, místo, čas příjezdu a obřadu, nějaký harmonogram. Můžete přidat i informace o stylu svatby a požadavek na dress code, případně připojit barvy, kterých se mají hosté držet. Napište, jaké dary upřednostníte a jestli je možno zajistit ubytování (pokud jej zajišťujete hostům sami, informujte je o tom). Prostě a zkrátka, takový svatební web Vám ušetří hodně stresu, času i peněz při tvorbě různých doprovodných kartiček k oznámení a tak. Takto dáte najevo, že máte vše zařízeno a netřeba radit co je nejlepší. Nejlepší je přece stejně to, co si vyberete sami!




Telefon

737 710 794

Email

my@fotimejinak.eu

Umístění

Hranice, celá ČR